Onte Braga víase magnífica. Estaban a celebrar unha desas festas con desculpa histórica que hoxe abrollan como as papoulas en primavera.
Tratábase dunha festa romana pero en pouco se diferenciaba da medieval na que estivemos a semana pasada en Vilagarcía. A mesma oferta de pulseiras de coiro, candeas aromáticas e doces supostamente de época. En concreto, as espadas de madeira para os máis cativos, eran as mesmas. Nin romanas nin medievais.
A primavera no casco vello de Braga estaba no seu máximo explendor.
Luis tenme a cabeza rota coa teoría de que os restaurantes portugueses souberon adaptarse á crise moito mellor que os españois. Estou con el. Hoxe aínda máis que onte. Os que non complementan a oferta con sesións de té e pastas ás 5, fanno abrindo pola noite como locais de copas.
Pero a estratexia máis contundente e efectiva para contrarrestar a crise económica é a de contención, ou mesmo rebaixa nos prezos.
O Cozinha de Sé, está en Braga, na rúa D Frei Caetano Bradão, unha ruela no contorno da Catedral. É un local clásico en Braga, pequeno, non máis de dez mesas, pero agradable e embaucador. Mestura os materiais tradicionais, granito visto e madeira, con lámpadas de teito ultramodernas e unha exposición de fotos salpicadas polas paredes. E viño. As garrafas de viños está á vista e por todas partes, na barra, no chan, en andeis específicos, botelleiros…, mesmo nas paredes, simulando cadros con marcos rococó ao lado de detalles minimalistas.
A carta é unha mestura de cociña tradicional portuguesa con cociña internacional na que conviven diferentes preparacións de bacallao con, por exemplo, a peituga de polo recheada de queixo emental envolvido en xamón. A oferta de viños portugueses, como se desprende de comentarios anteriores, máis que significativa.
Chegamos sobre as dúas e cuarto e non tivemos problemas. Logo, ás tres, era imposible entrar; dobraron todas as mesas e poida que despois de marchar nós algunha chegase á terceira rolda.
No tocante aos horarios das comidas, teño a impresión de que os portugueses estanse a ‘españolizar’, perdendo aquel puntiño europeo que tiñan cos seus costumes á hora de sentar á mesa.
Despois dos acepipes (quedamos unicamenta coa manteiga salgada, a broa e algo semellante a un paté de salpicón no que dominaban as variantes en vinagre) compartimos primeiro unha ración de arroz de rape con langostinos e logo as peitugas de polo. De sobremesa xelado con chocolate quente e torta de galletas (coas tortas de bolacha ocorre case como cos bacallaos, hai tantas receitas, e variacións sobre estas receitas que case poderíamos probar unha distinta cada día do ano). Unha botella pequena de Evel e dúas augas medianas. Servizo moi correcto; típico dos restaurantes de tipo medio e medio-alto: trato exquisito (ás veces abeirando o servilismo), pero con resposta cálida e próxima no caso de ti dáreslle pé.
O arroz, caldoso, impecable. Creo que poucas veces comimos un arroz portugués no que o fondo resultase tan saboroso como este, o rape perfectamente identificable, co picante xusto para aportar o seu toque sen molestar. As peitugas de polo creo que vou definilas como un prato de alta cociña clásica; moi ben desde este punto de vista, pero para min demasiado cociñadas e presentadas cun prebe semellante ao curry que enmascaraba todos os sabores. En todo caso considero máis un erro de elección pola nosa parte que unha eiva da cociña. A conclusión persoal é que a este modelo de local hai que ir a comer comida portuguesa e non meterse en florituras das que podemos saír escaldados. Sen dicir que o segundo estaba malo (simplemente non se axustou aos nosos gustos), creo que cambiándoo tería resultado unha comida perfecta.
O Cozinha da Sé de Braga basea a súa adaptación aos tempos de crise que corren no funcionamento como bar no que polas noites ofrecen música en directo. Ah!, e tamén no prezo. Sendo un local a cabalo de prestanza media-alta, por todo o mencionado pagamos corenta euros xustos.
Cocinha da Sé
Enderezo: Rúa D Frei Caetano Brandão 95
Localidade: Braga 4700 031
Teléfono: (351) 253 277 343
XPS: 08º 25’ 42” W 41º 33’ 00” N
E-e: info@cozinhadase.com
Web: Cozinha da Se
Guía BCBM: Mencionado
o miolo